Om

Drömmarnas Monument på Götaplatsen 9 juni – 27 augusti 2023

Drömmarnas Monument – Ett socialt allkonstverk och en manifestation för det fria Kulturlivet i Göteborg. Mitt i den kontrollerande innerstaden vill vi skapa en starkt levande organism – en frizon där det vilda ska få växa fritt för en liten stund. Konstverket är lika mycket en skulptur som ett manifest. Monumentet är ett motstånd mot det ordnade, det rationella och den tvångsmässiga säkerhetshysterin.

VI SÄGER: VI FINNS HÄR! TA HAND OM OSS! VÅRDA OSS!  Drömmarnas Monument är ett 264 kvm stort allkonstverk som bygger på kollektivt skapande. Det är en storskalig skulptur av konstnärerna Stefan Karlsson och Sebastian Rudolph Jensen med vänner och är en fortsättning på Psykiatrins Monument (2021) på Backaplan i Göteborg. 

VI SÄGER: STADEN ÄR INGET FÖRETAG! STADEN ÄR EN GEMENSKAP! VI HÄVDAR VÅR RÄTT TILL GÖTEBORG!  Den här gången placerar konstnärerna konstverket på Götaplatsen. Verket tar plats under den pågående kulturdebatten om bortbyggandet av stadens kulturplatser. Bland hyreshöjningar, nya höghus, fallna konstnärliga verksamheter och en kapad kulturbudget reser sig ett DRÖMMARNAS MONUMENT.

VI VILL: MOBILISERA DE KREATIVA KRAFTERNA I GÖTEBORG OCH TILLSAMMANS ROPA: NU ÄR DET NOG!  Monumentet aktiveras och utvecklas under sommaren genom veckovis inbjudna konstnärer (artist-in-residence) och organisationer från olika konstnärliga håll. Genom att bli en samlingsplats möts kulturskapare och allmänheten för att skapa, samtala och uppleva konst från olika konstformer.

FÖR KONSTEN! KONSTEN! KONSTEN!  Konstverket är en självständig del i Göteborgs Konsthalls sommarutställning ”Jag föreställer mig ett hem” Göteborgs Konsthall 100 år.

 Medverkande konstnärer: Stefan Karlsson konstnär, projektledare, Sebastian Rudolph Jensen konstnär, projektledare, Emelié Sterner konstnär, program, Carl Norén konstnär, Adam Ward konstnär, August Kroon Andersson, konstnär, Annelie Rosvall konstnär, ljudtekniker.

Psykiatrins Monument på Backaplan 15 september- 3 oktober 2021

Psykiatrins Monument är en social interaktiv walk-in skulptur som syftar till att vara ett forum för samtal om psykisk ohälsa och konstnärligt arbete. Skulpturen, bygget/ huset är ett gemensamhetsverk vars innehåll växer fram under byggprocessen. Målet med skulpturen är att vi ska kunna hålla seminarium, samtal, spelningar, föreläsningar och visa konst inne i konstverket. 

Psykiatrins Monument handlar om att lyfta frågan om den psykiatriska vårdens problematik samt peka på möjligheter och förbättringar som patienterna med egna erfarenheter är med och föreslår. Avsikten är att bilda opinion och lyfta en högst angelägen fråga på agendan. 

Flera av konstnärerna som arbetar i projektet har erfarenheter både som personal och patienter inom psykiatrin. Dessa erfarenheter kommer spela en betydande roll i utformningen av projektet. Skulpturen/ monumentet byggs av etablerade konstnärer i samarbete med patienter. I det färdiga bygget sker sedan föreläsningar och seminarier om konstnärligt arbete och psykisk ohälsa. Eventen kommer att livesändas för att nå en bredare publik. De medverkande konstnärerna/ patienterna bygger monumentet med exempelvis lastpallar och plywoodskivor och annat flyttbart byggmaterial. Bygget som färgas av varje deltagares gestaltning bildar i sin helhet en mosaik i form av ett hus eller ett torn där publiken bjudes in till att deltaga. 

Bygget startar i maj och pågår fram till september. Under september/ oktober kommer vi att bjuda in en publik att deltaga i seminarium, samtal, spelningar, föreläsningar och konstutställningar inne i konstverket. 

Medverkande konstnärer: Stefan Karlsson konstnär/ projektledare, Inez Edström Thoresson konstnär/ produktionsledare, Ronja Fridholm Engström konstnär, Sian Hedberg, konstnär, Sara Lännerström konstnär, Sebastian Rudolph Jensen konstnär, Bosse Melin konstnär, Mikael Sonnsjö arkitekt, Louisa Lorén arkitekt.